Houtsoorten

Tulpenhout (yellow poplar) wordt gebruikt voor de paneelluiken voor binnen. Dit hout lijkt enigszins op vuren hout maar is veel harder, waardoor het stootvast is. De planken bevatten nauwelijks knoesten en het hout heeft niet de neiging om te splijten. Het is goed te bewerken, zodat de profilering van de stijlen en dorpels van de paneelluiken mooi en glad is. Het hout heeft nog twee voordelen: het is licht van gewicht en het is stabiel. Een nadeel is dat tulpenhout alleen geschikt is voor binnen.

MDF is plaatmateriaal van vezels en lijm. Voor de panelen van de paneelluiken gebruiken wij 18mm mdf met een harde persing. Wij frezen aan beide kanten van het paneel een facetrand zodat er een bossing paneel ontstaat.

Meranti gebruiken wij voor de louvreluiken en paneelluiken voor buiten. Deze hardhoutsoort is duurzaam en laat zich goed bewerken. Het hout heeft het FSC keurmerk. Andere houtsoorten zijn ook mogelijk.

De panelen van paneelluiken worden gemaakt van okoumé multiplex. Dit multiplex is watervast verlijmd, zodat het geschikt is voor buiten. Ook is het mogelijk om een paneel te maken van tricoya mdf. Dit plaatmateriaal is verduurzaamd en gaat tot 50 jaar mee.

Eikenhout en andere houtsoorten zijn ook mogelijk. Elk houtsoort heeft zijn specifieke eigenschappen op het gebied van duurzaamheid, bewerking en uitstraling.

< Alle blogs
© 2024 Hout van Noud - Webdesign: Silicium interactief